: "‘Ik maak nu meer gebruik van mijn humor’"

donderdag 12 mei, 2016

De verhalen van mijn vrouw over jouw praktijk maakten me nieuwsgierig. Je vertelt mensen wat er diep in ze leeft, waardoor ze zichzelf herkennen en meer zicht krijgen op zichzelf. Dat op zich vond ik al interessant. Omdat ik graag op mijn werk beter contact wil maken met mensen, ben ik ook naar je praktijk gekomen. Goede verstandhoudingen en elkaar begrijpen zijn in mijn ogen de pijlers van samenwerking en succes en dat kon beter. Ook thuis met de kinderen beter communiceren was voor mij een drijfveer.
Bij jou in de praktijk, in een ontspannen en soms emotionele sfeer, waarin ook altijd ruimte is voor humor is hierin veel gebeurd. Steeds als ik na een sessie de praktijk verliet voelde ik me prettig, vrolijk en begrepen en zeker door mezelf smile Me bewust worden van mijn herinneringen (ervaringen) uit mijn jeugd die me gevormd hebben tot wie ik ben, hebben me geholpen te zien waarom ik het doe zoals ik het doe. Dat heeft er mede voor gezorgd dat ik het anders kon gaan doen en ben gaan doen. Meer liefdevol naar anderen kijken, maakt contact heel wat gemakkelijker. Ik maak nu ook meer gebruik van humor waardoor sfeer en verbinding beter blijven. Allemaal elementen die voor mij op mijn werk belangrijk zijn, omdat ik met veel mensen in contact kom en moet onderhandelen om projecten en klussen gedaan te krijgen. Mijn werk lijkt hierdoor lichter geworden terwijl mijn verantwoordelijkheden zijn toegenomen. 
Dit alles eigenlijk doordat je de diepte bent ingegaan en me hebt mee genomen op de reis naar binnen waardoor onverwerkt en opgeslagen verdriet een uitweg mocht vinden. Echt heel erg bedankt.

We hebben het eigenlijk helemaal niet over voeding gehad. Toch vind ik het leuk te melden dat mijn voedingspatroon in deze maanden behoorlijk is veranderd. Mijn smaak en behoefte aan voeding is veranderd en ik neem bijvoorbeeld nu dagelijks groene smoothies. Ook ben ik samen met mijn vrouw Chi neng chi gong  gaan doen.
Ik vond het geweldig om met je te filosoferen en betekenis te zoeken en samen antwoorden te geven op mijn vragen. Ik kom zeker nog eens terug (check-up) omdat het boeiend blijft en ik weet dat je datgene kan aanboren wat diep in ons leeft . Wie weet zit er bij mij nog meer J, maar voor nu is het goed zo, ik sta veel meer ontspannen in het leven. Bedankt.

Groet van Edwin.

Agnes: "Ik ben niet afgevallen"

vrijdag 22 april, 2016

Ik ben twee jaar bij je in de praktijk geweest. De grote grap is dat ik niet ben afgevallen in deze jaren terwijl dat wel mijn vraag was toen ik startte. Er zijn echter wel een heleboel veranderingen in mij geweest waardoor de wereld weer een stuk leuker is geworden. Elk consult bij jou was een ontdekkingsreis van en naar mezelf. En ook naar hoe mijn drie kinderen spiegels zijn van delen van mezelf.
Toen ik bij je kwam was mijn jongste pas acht maanden en ik was vermoeid door alle gebroken nachten. Ik wilde afvallen, mijn hormoonspiegel normaliseren en lekkerder in mijn vel komen.
Jij liet me al snel zien dat ik allereerst meer behoefte had aan aandacht en warmte voor mezelf. Door kleine opdrachten te geven, zoals een warme deken omdoen als ik ’s nachts de baby voedde, kon dat zonder ingrijpende veranderingen door te voeren in mijn gezinsleven.
Ik begreep steeds beter dat ik zoete koeken, hagelslag op mijn brood of suiker in mijn thee wilde als substituut voor die aandacht en warmte. Toch kon ik mijn voedingspatroon niet echt veranderen.
Langzaamaan werd ik me bewust van het effect dat mijn jeugd op mijn huidige leven heeft. Ik zat in internaten omdat mijn ouders in de zeevaart zaten. Ik dacht dat ik enorm goed had geleerd me overal thuis te voelen. Ik nam altijd een doosje met persoonlijke spulletjes mee. Door mijn consulten bij jou besefte ik hoe gevoelig ik eigenlijk ben. Bij jou ging ik daarom ook pas ervaren wat eten met me doet, mijn darmen gingen bijvoorbeeld verschillend reageren op verandering in voeding, het dorstgevoel ontstond weer.
Ik ben meer gaan doen wat ik leuk vind. De oudste kinderen zijn bijvoorbeeld destijds enkele dagen gaan overblijven op school zodat ik meer tijd had voor mijn jongste kind en me minder hoefde te haasten. Nu ga ik samen met mijn vriend af en toe uit, gewoon even wat drinken ergens of juist eens een avond heerlijk dansen.  
Ik heb minder het gevoel gekregen dat dingen voor me worden bepaald en meer het heft zelf in handen genomen. Als voorbeeld heb ik de website van mijn winkel gemaakt en dit niet uitbesteed.
Mijn voedingspatroon is zeker ook wel veranderd. Ik eet minder koeken dan vroeger, geen suiker meer in mijn thee, niet meer alleen tarwebrood, maar afwisselen met spelt. We gebruiken geen magnetron meer. Andere groentes uitgeprobeerd. Het laatste half jaar ben ik pas echt gaan beseffen dat elke voedingsverandering een daad voor mezelf is, niet voor een ander, of omdat het zou moeten. Dat maakt dat ik bewuster omga met keuzes ten aanzien van mijn voeding.

Dank, groet van Agnes

Carla: "Meer rust, ruimte en ontspanning"

vrijdag 22 april, 2016

In de korte tijd die ik bij jou consulten heb gevolgd is er eigenlijk veel veranderd. 
Ik kwam bij je nadat mijn baarmoeder en eileiders zijn verwijderd vanwege endometriose. Omdat de baarmoeder verkleefd was geweest aan mijn darmen en vanwege aanhoudende vage darmklachten, raadde je me aan de staat van mijn darmen te laten onderzoeken. Er is onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat darmsanering zinvol was. 
Vanwege de uitkomsten van dit onderzoek heb ik twee maanden een heel strikt dieet gevolgd waarbij de meeste voedingsmiddelen waren uitgesloten. Denk hierbij aan suikers en andere zoetstoffen, gluten, granen (dus ook brood), aardappels en koemelkproducten.
Door dit dieet ben ik me ervan bewust geworden wat voeding voor me doet. Tijdens het dieet had ik geen last van mijn darmen, werden de klachten van de overgang sterk gereduceerd en voelde ik me overall beduidend fitter.
Het dieet heeft de uitkomsten van het darmonderzoek niet veranderd zo bleek bij een nieuw onderzoek. Toch heb ik besloten om geen darmsanering te doen, omdat ik me door het veranderde eten veel beter voel.
Mijn voedingspatroon heb ik permanent veranderd. Natuurlijk zijn er periodes of momenten dat ik er geen rekening mee kan of wil houden, maar over het algemeen ben ik andere vetten gaan eten (kokosvet, roomboter), minder gluten en fruit (fruit wordt in het lichaam omgezet in suikers), meer groente en noten en geitenzuivelproducten in plaats van koe (kaas, melk, yoghurt). Suikers probeer ik zoveel mogelijk te laten staan. 

Daarnaast is er emotioneel ook het een en ander veranderd.
De grootste verandering is dat ik meer rust en ruimte in mezelf heb gevonden. Meer rust om de dingen één voor één te doen en er de tijd voor te nemen, meer ruimte voelen om nee te zeggen tegen alle vragen die op me af komen en om te kiezen voor de dingen die voor mij van wezenlijk belang zijn. 
Door deze rust en ruimte spelen angsten minder een rol. Het gaat dan om de angst te verliezen, de mensen die zo belangrijk voor me zijn of mijn baan. Het lukt steeds beter om meer ruimte voor mezelf te creëren en om dingen uit handen te geven. Dit maakt dat ik veel meer kan genieten van mijn relatie en de dingen die ik doe. Ik ben meer ontspannen geworden. 

Tijdens de consulten bij Lanke vond ik het bijzonder hoe zij elke keer wist aan te raken waar ik in mijn persoonlijke ontwikkeling mee bezig was of waarmee ik worstelde. Aan het einde van elk consult kreeg ik een zin mee naar huis waarin werd weergegeven wat zij had gemeten. Deze zin nam ik de weken na het consult in mijn hoofd mee, waardoor ik bewust met mijn eigen ontwikkelingsvragen bezig was door de dag heen. Dit heeft me duidelijk een stap vooruit geholpen.

Dank! Groet van Carla

Jan: "Het effect van minder brood eten?!"

vrijdag 15 augustus, 2014

Ik heb net naar tevredenheid de consulten bij jou afgesloten. Oké, mijn cholesterolgehalte is niet gedaald onder de 8. Wel is mijn leven de laatste maanden flink veranderd en daar hebben jouw consulten aan bijgedragen.
Ik kwam bij je met klachten van hoge cholesterol en overgewicht. Ik geloof in de samenhang van voeding, emotie en gedrag, dus ik wilde graag op jouw manier afvallen. Jij stelde me al snel voor om de 3 volkoren boterhammen die ik nam als lunch te verdelen over de dag. Wel mocht ik bij de lunch groente eten in de vorm van soep of salade. En toen ging het balletje rollen.
Ik bleek heel moeilijk die ene boterham te kunnen minderen. Ook als ik bij de lunch een gehaktbal nam moest ik die 3e boterham op dat moment ook nog eten, uitstellen ging niet. In het begin nam mijn snoepbehoefte zelfs toe. Mijn verstand zei me dat dit nu emotie-eten is, maar ook dat 3 boterhammen eten toch niet veel is, dus dat moest kunnen.

Jij overtuigde me ervan dat door de emotie te onderzoeken die aan dit gedrag is verbonden er wel eens ingrijpend dingen konden gaan veranderen in mijn leven. Dat is het geval geweest. We ontdekten allerlei verborgen emoties onder de wens die boterham te eten, variërend van boosheid, wanhoop tot verdriet. Deze emoties bleken verbonden met gebeurtenissen uit mijn jeugd, ze leidden naar mijn overleden zus. Haar plotse overlijden heeft het gezin diep beroerd, zo diep dat pas in het laatste jaar in het leven van mijn moeder hierover mocht worden gepraat.

Gedurende de consulten realiseerde ik dat ik door het overlijden van mijn moeder vrij was om mijn eigen plaats in ons gezin weer in te nemen. Ik paste mijn naam aan om deze nieuwe plaats te bekrachtigen en het vreemde was dat iedereen in mijn omgeving heel gemakkelijk deze nieuwe naam ging gebruiken. Ook mensen die me al jaren kenden.
Ondertussen veranderde langzaam mijn voedingspatroon. De eetbuien zijn verminderd, ik start nu met een stevig ontbijt, eet minder brood en in de middag salade of soep. Ik drink geen fris of sappen meer en neemt regelmatig smoothies. Ik ben afgevallen en voel me steeds beter in mijn vel zitten.

Hartelijke groet van Jan

Ilse: "Ik bepaal zelf mijn leven!"

vrijdag 15 augustus, 2014

Ik kwam bij je met klachten van eetbuien en depressieve gevoelens en de wens tot afslanken.
Tijdens de gesprekken die we samen hadden vertelde ik dat ik van binnen vaak zo boos was op mijn man en mijn baas, maar dat niet durfde te uiten. Het contact met de kinderen verliep wel goed, alleen kon ik best van slag raken als ik in hun ogen dingen niet goed had gedaan. Het werd me steeds meer duidelijk dat deze boosheid samenhing met het gevoel van afhankelijk zijn en dat dit een negatieve spiraal is.

Jij liet me zien dat me meer gaan uiten een manier was om mijn zelfstandigheid te vergroten. Dit gold zowel naar mijn kinderen, mijn man als mijn baas. Langzaam aan veranderde mijn houding en deze verandering werd door jou ondersteund door de Bachbloesems. Ik merkte dat ik best weet wat ik wil en dat kan aangeven. De relatie tussen mijn man en mij veranderde daardoor subtiel en dat voelt beter. Ik voelde mij steeds krachtiger waardoor ik de kans om hogerop te komen in mijn werk met beide handen aangreep: ik werd filiaalchef!

In deze tijd verandert bijna ongemerkt mijn voedingspatroon mee. Ik lust bepaalde dingen minder of niet meer zoals speculoos op mijn brood en peperkoek en eetbuien verminderen en verdwijnen. Ik heb meer energie overdag, een minder opgezette buik ’s avonds en lust voor het eerst in jaren weer een ontbijt ‘s morgens.
Ik voel me prima zo; met mezelf, naar mijn man en als moeder van mijn kinderen.

Groet van Ilse

Hannah: "‘Niets moet, alles mag’ is echt waar bij jou!"

donderdag 27 juni, 2013

'Je hebt me gevraagd een evaluatie te schrijven. Dat vind ik best lastig. Ik kan wel zeggen wat ik leuk vond bij jou: ik heb meer geleerd over eten zonder dat ik van jou van alles moet eten of niet mag eten. Het programma ‘Niets moet, alles mag’ (red.: voor 13 t/m 18 jaar) klopt dus wel. Ik ben weer appels gaan eten, omdat jij het idee gaf ze mee te nemen naar school met kaneel eroverheen. Nu willen vriendinnen het ook graag! Ook eet ik vaker gezonde tussendoortjes zoals nootjes en een smoothie. Door de Bachbloesem die ik van je kreeg voel ik me minder snel geïrriteerd en wat rustiger en dat is wel fijn. Ik vond het leuk om bij je te komen. Groeten van Hannah'

Shirley: "Al na 2 consulten van mijn klachten af!"

dinsdag 4 juni, 2013

Ik kwam naar de praktijk omdat mijn spieren erg zeer deden en ik moeite had met sporten. Al na het eerste consult heb ik tips gekregen die mijn klachten deden verminderen. Alleen door wat dingen te veranderen in mijn voeding! Ook de tweede keer kreeg ik leuke tips die makkelijk toegepast konden worden.

Advies van Lanke was goed en passend bij mij. Omdat ik al snel geholpen was en mijn klachten behoorlijk zijn afgenomen ben ik gestopt. Mocht het terugkomen of als ik andere klachten krijg dan ga ik terug naar Lanke.
Shirley 

Stefaan: "Reactieve reuma snel genezen!"

vrijdag 4 juni, 2010

Wellicht ook leuk om een reactie van een man bij je evaluaties te hebben staan, daarom mag je ook mijn verhaal plaatsen. Ik had klachten van reactieve reuma en ontving van mijn reumatoloog ontstekingsremmende middelen. Op het eerste middel reageerde ik met misselijkheid en hartkloppingen, op het tweede middel reageerde mijn lichaam beter. Wel moest er een maagbeschermer bij en was ik veel moe. Ik vond het echter geen prettig idee deze medicijnen in te moeten nemen en ik wilde ook het idee hebben zelf iets te doen aan mijn gezondheid. Om die reden heb ik mijn voedingspatroon compleet omgegooid en ben ik naar jou toe gegaan om me hierin te ondersteunen. Jij bleek naast goede en welkome voedingsinformatie ook adviezen te kunnen geven over supplementen. Vooral één supplement raadde je me aan en die ben ik gaan innemen. Dat gaf mijn lichaam het laatste zetje voor de genezing en binnen drie maanden waren mijn reumatische klachten verdwenen en heb ik de pillen van de reumatoloog kunnen afbouwen! Bovendien kon ik weer volledig aan het werk gaan, want ondertussen was ik halve dagen gaan werken. Mijn voedingspatroon is blijvend op zo’n manier veranderd dat ik me er heel goed bij voel; vooral de verminderde snoepbehoefte is opmerkelijk omdat ik dat mijn hele leven al heb gehad. Het leuke is dat ik spelenderwijs deze nieuwe voedingsgewoonten aan het ontdekken ben en het totaal niet als een dieet of zo zie. Ik wilde ook niet afvallen.
Je kwam heel snel tot de kern en het voelde heel erg als een maatwerk aanpak speciaal voor mij. Wat voor mij ook heel erg werkte is dat je heel veel ruimte gaf aan me en dat ik alles op eigen tempo en volgorde kon doen. Het heeft me bv toch echt even tijd gekost om het besluit te nemen het supplement te gaan gebruiken.
Hartelijke groet van Stefaan

Janne: "Geen darmgeluiden meer!"

donderdag 1 april, 2010

De reden dat ik bij Lanke kwam was dat ik vaak gerommel in mijn darmen had en soms een flauwte voelde aankomen. Ik ging dan trillen en had duidelijk behoefte aan eten. Hoe kon ik dat voorkomen? Ik wilde bovendien graag afvallen.
Lanke gaf al gelijk in het begin aan dat afvallen niet makkelijk is als er een schildklierprobleem aanwezig is (zoals in mijn geval), maar dat ze wel kon zorgen dat de andere klachten minder zouden worden of verdwijnen.
Deze klachten zijn inderdaad verdwenen. Mijn voedingspatroon is aangepast. Ik wilde graag weten wat ik kon eten en dat is me wel duidelijk geworden. Ik eet nu veel vis, maar weinig vlees en voor mij is het belangrijk om geen gistbrood te eten. Daar voel ik me duidelijk beter bij. Verder eet ik geen pasta meer en eet ik vaker per dag kleinere hoeveelheden. Het was opvallend om te ervaren dat bananen duidelijk niet goed voor mij zijn omdat ik daarvan in één week een aantal kilo’s aankwam. Wel ben ik meer ander fruit gaan eten.
Het afvallen gaat inderdaad nog niet zoals ik wil, maar ik voel me beter in mijn vel zitten. Ik vond je werkwijze duidelijk en motiverend. Ook door je enthousiasme voor je vak. Leuk om te hebben meegemaakt! - Janne.  

Annisha: "Meer blijdschap en energie"

donderdag 1 april, 2010

Toen ik bij je kwam, een vrouw van middelbare leeftijd, voelde ik me moe en verdrietig. Ik wist dat er van alles speelde waar ik wat mee kon, maar had er geen handvat voor.
Door de zachte begeleiding van jou heb ik ervaren dat mijn zelfkritiek heel groot is. Deze is verminderd; een heleboel kwaadheid, pijn en verdriet heb ik tijdens de consulten en in de perioden ertussen mogen kwijtraken. Daardoor is de zon weer gaan schijnen en voel ik me weer verbonden met een periode in mijn leven van 30 jaar geleden.
Ik kan het verleden nu laten rusten. Daardoor is ook een oude relatie beëindigd. De relatie bleef maar gaande terwijl eigenlijk het vuur al was gedoofd. Ik ben krachtiger, sterker, rustiger en energieker geworden. Mijn eetpatroon is verbeterd, ik vind het nu natuurlijk om mezelf van voeding te voorzien en ervaar voldoening dat mijn eetpatroon is veranderd. Ik heb weer meer contact met mijn vriendinnen en kan weer meer met ze lachen en delen.
Bovendien heb ik mijn huis anders ingericht zodat ik me er veel beter in kan ontspannen.
Dank je Lanke voor je begeleiding hierin. - Annisha.

Jo-Anne: "Ik had het gevoel dat ik vastzat in mijn relatie."

woensdag 4 maart, 2009

Ik had het gevoel dat ik vastzat in mijn relatie. Ik kwam niet verder. Alsof ik op een ijsschots langzaam steeds verder weg dreef. Het vertrouwen verdween.

Nu, na 2 maanden bachbloesems gebruikt te hebben, ben ik een ander mens geworden. Ik heb weer vertrouwen in mijn relatie en in onze toekomst. Het fijne vind ik dat de veranderingen zich zo geleidelijk hebben voltrokken, zo zacht, terwijl er tegelijkertijd heel veel is veranderd.

Dank je wel Lanke, voor je mooie goede begeleiding. - Jo-Anne

Anne: "Mijn voedingspatroon is blijvend veranderd."

woensdag 4 maart, 2009

De reden waarom ik bij Lanke terecht kwam is dat ik graag wilde afvallen. Ik had al wel eens geprobeerd een dieet te volgen, maar hield dit nooit lang vol. Mede dankzij de persoonlijke begeleiding en het stappenplan van Lanke is me dit nu wel gelukt.

Er is inmiddels een aantal kilo's af en ze blijven er dit keer ook af. Mijn voedingspatroon is blijvend veranderd en we eten nu minimaal 2x in de week geen vlees meer. De overstap was niet altijd even gemakkelijk, want voorheen aten we nooit echt vegetarisch. Maar Lanke wist mij steeds weer te motiveren om (in mijn eigen tempo) door te gaan.

Ze gaf me regelmatig documentatie mee over hetgeen we behandeld hadden waardoor het voor mij helder en duidelijk was waarom ik bepaalde voedingsstoffen beter niet of juist wel moest eten. Kortom, dankzij de deskundigheid van Lanke ben ik (na verschillende pogingen zelf ondernomen te hebben) eindelijk afgevallen.- Anne

Maria: "Bachbloesems hielpen!"

woensdag 4 maart, 2009

Toen ik eind juli dit jaar terug kwam van een trektocht van 10 weken samen met mijn man door het zuiden van Europa, was me een ding van mezelf heel duidelijk geworden.
Door de zorgeloze trektocht kreeg ik meer last van mijn eigenschap moeilijk keuzes te kunnen maken. Ik ervoer hierdoor veel chaos en ik kreeg het niet opgelost.
Ik voelde er wel wat voor dit op te lossen met Bach remedies.
Lanke heeft toen een intensief en verhelderend gesprek met mij gevoerd, waarin we samen al de knelpunten waar ik in teveel vrije tijd tegenaan was gelopen duidelijk boven water kregen.

Ik ben toen begonnen met een mix van Bach remedies, die vanaf de eerste dag al een verandering teweeg brachten.
In plaats van oeverloosheid kwam er een sterk gevoel van compactheid en helderheid over mijn gedragingen voor me te staan waar ik erg opgelucht van werd.
Het werkte ook in die zin, dat ik weer beter kon “landen”.
Mijn benen en voeten brachten me weer in aanraking met de ondergrond.
Wat een gevoel van welbehagen gaf dat!

Ik heb tweemaal een flesje ingenomen. Toen deze druppels na 6 weken op waren is het effect gek genoeg niet weggegaan, maar ergens opgeslagen in mijn herinnering.
Als ik nu oeverloos of twijfelachtig word kan ik meteen mezelf tot de orde roepen.
Het was en is dus een openbaring om zo door goed toegepaste remedies een inzicht te mogen krijgen in nieuwe mogelijkheden die in iemand kunnen sluimeren tot ze gewekt worden.

Bedankt, Lanke, voor de hulp! - Maria

attempt
attempt
attempt
attempt